Geplaatst op

Endoscopische voorhoofdslift

Endoscopische voorhoofdslift

Een voorhoofdslift gebeurt met een slaapverdoving en een dagbehandeling. De wenkbrauwen – die naar beneden drukken en min of meer over de oogkassen hangen- worden omhoog getrokken. Er zijn twee methodes om de ingreep uit te voeren:

  1. Bij de ‘open’ methode wordt er van oor tot oor, over het voorhoofd en in de haarlijn, een snede gemaakt. De huid wordt losgemaakt, overtollig vet wordt verwijderd en de spieren worden verstrakt. De huid zelf wordt ook strakker getrokken. De hechtingen worden in meerdere lagen aangebracht zodat de trekkracht op de huid verdeeld wordt.
  2. De andere methode wordt de endoscopische voorhoofdslift genoemd. Hierbij worden er een aantal kleine snedes in de haarlijn gemaakt. Via een aantal van deze snedes wordt een kleine penvormige camera (die gekoppeld is aan een monitor) naar binnen gebracht. In de overige incisies worden de andere instrumenten ingebracht. De ingreep wordt uitgevoerd onder narcose. Het resultaat is al na een paar weken te zien.

Fibrineweefsellijm: TISSUCOL

TISSUCOL is een fibrineweefsellijm met twee componenten. Deze lijm bevat twee proteïnen (eiwitten) die het bloed doen stollen, met name fibrinogeen en trombine. Als deze proteïnen gemengd worden, vormen ze een stolsel op de plek waar de chirurg het mengsel aanbrengt.

Waarvoor wordt TISSUCOL gebruikt?

TISSUCOL wordt gebruikt om wonden te lijmen, zodat de wondgenezing wordt bevorderd. Daarnaast is het een hulpmiddel bij de chirurgische hechting van wonden of de afsluiting van wonden waaruit lichaamsvocht weglekt. TISSUCOL wordt ook gebruikt ter bevordering van lokale bloedstolling bij chirurgie.

De toepassing van TISSUCOL is supplementair bij een standaardbehandeling en kan niet als vervanging worden gezien van desbetreffende behandeling.

Na de ingreep

Na een voorhoofdslift kunnen het geopereerde gebied en de bovenoogleden zwellen en blauw worden. Het komt bijna nooit voor dat deze zwelling zo ernstig is dat je niets meer kunt zien. Om zwelling en bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen krijg je meteen na de ingreep (nog voordat je wakker wordt) een stevig verband rond het hoofd en voorhoofd. Dit verband kun je zelf na 48 uur verwijderen. Hierna kun je ook je haar weer wassen. Eventuele zwelling rond de ogen is meestal na twee weken grotendeels verdwenen.

De meeste mensen ervaren een voorhoofdslift niet als heel pijnlijk. Neem een paracetamol in tegen eventuele pijn. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, neem dan contact met ons op.

Na ongeveer zeven tot tien dagen heeft u een afspraak op de polikliniek. De plastisch chirurg verwijdert dan de hechtingen. Weer een week later verwijdert hij de onoplosbare schroeven. Dit is niet pijnlijk.

Probeer de eerste vier tot zes weken te voorkomen dat je veel moet hoesten, persen, tillen of bukken. Dit geeft namelijk een hoge druk op de wond en kan de wondgenezing verstoren. Ook kun je de eerste zes weken beter niet sporten om contact met of druk op de wond(en) te voorkomen.

Het resultaat

Direct na de operatie zijn de littekens duidelijk zichtbaar. Ook is de huid gezwollen. Deze littekens vervagen na een tijdje, ze vallen dan meestal nauwelijks meer op. Bij een endoscopische voorhoofdslift gaat het om slechts drie tot vijf kleine littekens in het haar van een halve tot één centimeter. Bij een open voorhoofdslift lopen de littekens langs de haargrens op het voorhoofd en van daaruit via de inhammen door het haar, tot boven de oren.

In het begin lijken de wenkbrauwen wat hoog te zitten. Wees gerust, na een paar weken zijn ze weer gezakt naar een normale positie.

Bij een open voorhoofdslift wordt de behaarde hoofdhuid achter de littekens (op het voorhoofd) altijd gevoelloos. Een beetje gevoel komt wel weer terug, maar nooit zoals voorheen. Bij een endoscopische voorhoofdslift is er meestal geen verschil tussen het gevoel voor en na de operatie. Wel kan er bij deze ingreep gevoelsverlies optreden.

Na drie maanden is het eindresultaat te zien. Die is vaak goed en de meeste mensen zijn dan ook tevreden. Rimpels die deel uitmaken van de gelaatsexpressie (zoals fronsen en het voorhoofd optrekken) blijven altijd aanwezig. Soms zijn er kleine aanvullende correcties nodig, bijvoorbeeld wanneer het litteken niet helemaal mooi is genezen.

Het effect van een voorhoofdslift duurt meestal jaren, maar zal uiteindelijk door de natuurlijke veroudering weer langzaam verloren gaan. Een nieuwe operatie kan wenselijk zijn en is bijna altijd mogelijk.