KIESPIJN OF TANDPIJN? OORZAAK? BEHANDELING? HOE KAN JE HET VOORKOMEN?

Behandeling van kiespijn. Mijn eerste blog onderwerp besteed ik aan het meest voorkomende vraagstuk, namelijk kiespijn. Vooral wanneer kiespijn buiten de openingstijden van de Tandartspraktijk optreedt. Middels deze blog wil ik proberen de meest voorkomende vraagstukken even onder de loep te nemen. Deze blog is geschreven door Hardi Mirza van tandarts utrecht – Mondzorgcentrum utrecht

WAAR KOMT KIESPIJN VANDAAN?

De vraag die we als tandartsen vaak krijgen is waar kiespijn nou vandaan komt? Dit is best gecompliceerd omdat het vaak niet alleen aan de kies of tand ligt. Er is sprake van veel meer factoren rondom de pijn, waar je last van kunt hebben. Een kies of tand is omgeven door tandbeen en hier overheen zit natuurlijk ook nog het tandvlees. Ieder onderdeel op zich kan kiespijn/tandpijn veroorzaken. Wanneer er sprake is van tandsteen en plaque is er al eigenlijk sprake van schade aan de kies en of tandvlees. Dit kan zich dan gemakkelijk vertalen als zenuwpijn in uw kies. Een enige vorm van plaque is al een irritatie bron voor het tandvlees om een tandwortelontsteking te veroorzaken.

WAAR KOMT KIESPIJN VANDAAN?

Om antwoord te geven op de vraag waar kiespijn nou vandaan komt, kan ik alleen maar zeggen, onregelmatig bezoek aan de Tandarts en/of Mondhygiëniste. Als je op tijd tandbederf of een tandvlees ontsteking behandeld dan voorkom je de tandpijn, of de vervelende kiespijn. De vraag waarom heb ik ‘s avonds meer kiespijn? Dit is een bekend fenomeen. Wanneer je druk en continue bezig bent kan het zo zijn dat er kiespijn en/of een tandvlees ontsteking aanwezig is zonder symptomen. Dit heeft enigszins te maken met de stressfactor, wanneer je tot rust komt kan deze pijn spontaan optreden.

IK HEB MIJN KIES OF VER-STAND-KIES LATEN TREKKEN EN HEB NOG STEEDS KIESPIJN?

Dit kan erg vervelend zijn. Bij het trekken van een ver-stand-kies of een kies, kan er ook een akelige napijn optreden. Deze napijn is voornamelijk wondpijn. Wanneer dit in combinatie gaat met zwelling en/of slikklachten dan is het verstandig om de dienstdoende tandarts en/of kaakchirurg te raadplegen.

Wanneer er sprake is van kiespijn, dan zijn wij als tandartsen eigenlijk al te laat. Dit kan voorkomen worden door met regelmaat het gebit te laten controleren. Zodat jou zaterdag avond borrel niet verstoord wordt.
Het is meestal te onderdrukken met pijnstillers zoals ibuprofen. Dit kan dan even de kiespijn sussen, zodat je een Tandarts kan bezoeken. Een recent geplaatste vulling/kroon en/of andere behandelingen bij de Tandarts of Mondhygiëniste kan ook een vorm van kiespijn geven. Dit moet dan een pijn zijn die steeds minder wordt. Bij kiespijn kan er sprake zijn van een afgebroken kies en/of ontsteking aan de kies of tand zenuw. Als een kies lang niet behandeld is kan dit voor blijvende irritatie zorgen, dan is er sprake van zenuwpijn aan de kies/tand. Hiervoor is dan een zenuwbehandeling noodzakelijk. Het kan ook komen door tandbederf, dit kan behandeld worden door de tand of kies te vullen. Wanneer er sprake is van zenuwpijn, dan zal er getracht worden om de geïrriteerde zenuw kamer goed te reinigen en het ontstoken weefsel te verwijderen.

Alle behandelingen die worden uitgevoerd, wanneer je kiespijn hebt, kunnen napijn veroorzaken. Deze napijn is verschillend per persoon en hoe hoog de pijngrens is. Dit is een voorbijgaande pijn wat steeds minder wordt.Bij een tandvlees ontsteking is de behandeling complexer. Dit komt omdat dit een traject is van behandelingen i.p.v. een eenmalige behandeling. De tandarts of mondhygiëniste moet dan alle tand-oppervlakten reinigen met speciale instrumentaria.

 

Het feit dat kiespijn diverse oorzaken kan hebben, heeft het ook diverse oplossingen. Van simpele gaatjes vullen tot grote behandelingen zoals een zenuwbehandeling. Daarnaast kan een parodontale behandeling een uitkomst bieden voor een tandvlees ontsteking. Een doorkomende verstandskies kan enorm last geven, wat op kiespijn kan lijken. Een kies trekken is het laatste redmiddel wat we willen toepassen zoals bij een uiterst gevorderde ontsteking aan de wortelpunt. In tegenstelling tot verstandskies pijn of een doorkomende verstandskies, waar vaker besloten wordt om het element te verwijderen.

KIESPIJN BEHANDELEN BIJ MONDZORG CENTRUM UTRECHT

De uitgebreide openingstijden van Mondzorg Centrum Utrecht biedt een duidelijke oplossing voor napijn en/of pijn aan de tand of kies naast de normale openingstijden.
Hierdoor wordt u altijd in dezelfde vertrouwde omgeving behandelt.
Om deze redenen wil ik u van harte welkom heten om onze praktijk op de Beneluxlaan 25, te Utrecht te komen bezoeken.