Wat houdt een oorcorrectie in?

Afstaande oren – ook wel ‘flaporen’ genoemd – komen vaak voor. Soms hebben ze een negatief effect op iemands zelfvertrouwen.

Afstaande oren zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Als afstaande oren permanent gecorrigeerd worden, kan dit een positieve invloed hebben op jouw persoonlijk welbevinden. Je houdt er een litteken achter het oor aan over, dit is dus niet zichtbaar.

De ingreep oorcorrectie

Tijdens de operatie wordt er een huidsnede gemaakt aan de achterkant van het oor. Hierdoor krijg je een litteken, dat overigens niet zichtbaar is. Het kraakbenige skelet van het oor wordt tijdens de ingreep gecorrigeerd en een stukje huid aan de achterkant van het oor wordt verwijderd.

De operatie kan onder plaatselijke verdoving of algehele narcose plaatsvinden. Een andere optie is een plaatselijke verdoving in combinatie met een roesje.

Na de ingreep

Na de operatie zijn je oren een week verbonden in een tulband. Na deze eerste week wordt het verband verwijderd. Wees dan nog een week voorzichtig met sporten en andere activiteiten. In deze periode draag je ‘s nachts een zwachtel ter bescherming van je oren.

Een week na de ingreep heb je een nacontrole in onze kliniek. Tijdens deze controle worden het verband en de hechtingen verwijderd en controleren we of de wondgenezing goed verloopt. Vermijd de zon tijdens de eerste maanden na de ingreep. Ook raden wij het af om daarna onder de zonnebank te gaan. Als dit toch gebeurt, smeer de littekens dan zorgvuldig in met een hoge beschermingsfactor of bedek ze. Hiermee voorkom je dat de littekens onnodig lang rood blijven.

Het resultaat

De resultaten van oorcorrecties zijn goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Een blijvend goed resultaat kunnen wij daarom niet voor honderd procent garanderen. Daarom is het soms noodzakelijk om de oorcorrectie nog een keer uit te voeren.