Geplaatst op

Tanden poetsen met fluoride is gevaarlijk?

fluoride gevaar

Op 15 januari publiceerde heathwatch een bericht op Facebook dat fluoride vergif is terwijl het in alle tandpasta is verwerkt. Zij beweren dat fluoride slecht is voor het zenuwstelsel, kankerverwekkend is en slecht voor de ontwikkeling van kinderen. Ook werd er door healthwatch gesteld dat er onvoldoende bewijs is dat fluoride tandbederf tegengaat.

Is fluoride echt slecht voor de gezondheid?

Hoogleraar aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, Cor van Loveren,  vertelt waarom fluoride wordt toegepast in tandpasta. “Het is heel duidelijk dat fluoride een enorme bescherming biedt tegen gaatjes. Voordat fluoride werd gebruikt in Nederland hadden kinderen op hun vijfde gemiddeld achttien gaatjes, nu zijn dit er ongeveer drie.”

Van Loveren legt uit dat calcium het mineraal een belangrijk deel is van tanden. Zuren die in de mond ontstaan door suikers worden opgelost door calcium. Hierdoor ontstaan cariës (gaatjes). Calcium lost minder snel op in aanwezigheid van fluoride.

Risico’s van een te hoge dosis fluoride

Het onderzoek waar healthwatch naar verwijst is uitgevoerd op plekken waar van nature een hogere dosis fluoride in het drinkwater aanwezig is. Mensen in deze omgevingen krijgen dus dagelijks grote hoeveelheden fluoride daadwerkelijk binnen in het lichaam. Bij tandenpoetsen zijn deze hoeveelheden vele malen kleiner en wordt er ook nog eens gespuugd. De negatieve effecten die worden vermeld waar het fluoride gehalte in het water hoog is dat tanden wat poreuzer worden en dat botten en gewrichten minder goed functioneren.

Gelukkig is in Nederland het water van uitstekende kwaliteit en hebben wij geen gevaarlijk hoog fluoride gehalte. Gekoppeld met het feit dat bij poetsen met een tandpasta met fluoride er weinig het lichaam inkomt omdat de tandpasta weer uitgespuugd wordt zijn er geen risico’s. Fluoride stapelt zich dus niet op in het lichaam.

Conclusie

Wanneer je een hoge dosis fluoride binnekrijgt in het lichaam kan dit inderdaad schadelijk zijn. Dit komt alleen voor in gebieden waar van nature veel fluoride in het drinkwater zit. Onderzoeken hebben aangetoond dat er slechts 0,1 milligram fluoride het lichaam binnenkomt met tandenpoetsen. De dagelijkse aanbevolen maximum hoeveelheid fluoride is 7 milligram. Bij tanden poetsen krijg je dus een kleine hoeveelheid fluoride binnen die niet schadelijk is voor het lichaam.

 

.