Geplaatst op

Transgender

Transgender

Wat houdt vervrouwelijking in?

Een lichaam vervrouwelijken houdt in dat er met bepaalde behandelingen een vrouwelijk uiterlijk aan het lichaam gegeven wordt. Of tenminste; dat wat meestal als vrouwelijk gezien wordt in onze maatschappij. Hoewel je met kleding, haar en je houding al heel wat kunt veranderen op het vlak van genderexpressie, kiezen heel wat transgenders (die geboren zijn in een mannelijk lichaam) om het lichaam aan te passen aan het eigen gendergevoel. Een borstvergroting is hier een voorbeeld van.

De meeste transgender vrouwen hebben, zelfs na jarenlange hormonale therapie, te weinig borstweefsel om een voldoende vrouwelijk profiel te hebben. Borstvergroting is dan ook voor velen een wens.

De ingreep

Via een kleine snede in de oksel, aan de rand van de tepelhof of ter hoogte van de plooi onder de borsten, kunnen borstprothesen worden ingebracht die meestal achter de borstspier geplaatst worden.

Bij transgender vrouwen worden er meestal prothesen met een wat bredere basis gekozen. Ze worden zo dicht mogelijk bij elkaar in het midden ingebracht. Door de natuurlijke ligging van de tepels (iets naar buiten) en de iets bredere borstkas kan het vaak niet anders dat de borsten uiteindelijk ietsjes verder uit elkaar liggen in vergelijking met een biologische vrouw.

Na de ingreep

Hoe behandel je de wond? Instructies na een borstvergroting.

  • De dag na de operatie mag je douchen. Let er wel op dat de wond droog blijft. De pleister is waterbestendig en kan drooggedept worden.
  • Laat de pleister drie weken zitten. De pleister is bevestigd op het hechtdraad. De hechting lost vanzelf op en mag niet verwijderd worden. Na drie weken vindt de eerste nacontrole plaats en worden eventuele knoopjes afgeknipt.
  • Draag een goed ondersteunende postoperatieve bh zonder beugels. De beha moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten. Draag de beha altijd – dag en nacht – gedurende de zes weken na de operatie.
  • Neem voldoende rust en vermijd fysiek inspannende handelingen zoals het huishouden (denk aan: stofzuigen, koken of zwaar tillen), hef je armen niet omhoog en sport niet gedurende de eerste twee weken na de operatie.
  • De eerste zes weken na de operatie mag je niet zwemmen of naar de sauna.
  • Vermijd de volle zon tijdens de eerste twee weken na de operatie. Het eerste jaar is het verstandig om het litteken te bedekken tegen de zon zodat de wond niet verkleurd.
  • Als er roodheid, zwelling, koorts of een open wond ontstaat, of er zijn andere zaken waar je ongerust over bent. Aarzel niet en neem contact op met de praktijk van Diana Gabriels.

Het resultaat

Wanneer je geïnteresseerd bent in een borstvergroting wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten en wat het resultaat zal zijn.

Wat kun je verwachten?

Je kunt van Praktijk Gabriels een professionele aanpak verwachten tijdens het hele proces van jouw borstvergroting, waarbij jouw geluk centraal staat. Je kunt ons dag en nacht bereiken wanneer je vragen hebt of je zorgen maakt om bepaalde klachten of bijwerkingen. We zoeken altijd een arts die bij jouw wensen past, waardoor je de beste hulp krijgt. Je kunt tijdens het consult en het gesprek met de arts aangeven wat jouw wensen zijn en welk resultaat je graag wilt bereiken. Hier wordt altijd rekening mee gehouden. Ook krijg je altijd persoonlijk advies wat is afgestemd op jouw lichaam.

De arts probeert altijd zo nauwkeurig mogelijk te werken, waardoor de wond zo klein mogelijk blijft. Hierdoor wordt de kans op een mooie wondgenezing vergroot en zal het litteken zo klein en onopvallend mogelijk worden. Daarnaast zal hij/zij altijd zijn uiterste best doen om aan jouw wensen te voldoen. Het gaat er namelijk om dat jij gelukkig bent met je lichaam.

Rook je?

Wij raden iedereen die bij ons in de praktijk een ingreep laat uitvoeren aan om voor de operatie niet te roken. Om een wond zo mooi, snel en goed mogelijk te kunnen laten genezen is toevoer van zuurstofrijk bloed erg belangrijk. De nicotine die in sigaretten zit vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de wond vermindert. Daarnaast bevat de rook van tabak koolmonoxide wat zorgt dat de zuurstof in het bloed wordt verdrongen. Als laatste zorgt roken er ook voor dat je conditie vermindert en het immuunsysteem wordt verzwakt. Al deze factoren zorgen er voor dat complicaties bij wondgenezing vaker voor komen bij rokers dan bij niet-rokers.